Tanden bleken; is het veilig?

Tanden bleken is veilig. Het is niet schadelijk en zal zeker geen blijvende schade veroorzaken, tenzij je zelf of de specialist iets doet wat niet de bedoeling is. Vroeger kon tanden bleken schadelijk zijn door de (te) hoge concentratie waterstofperoxide, maar daar is verandering in gekomen sinds 2012.

 

Wetgeving wijzing tanden bleken

Vanaf 1 november 2012 mogen tandbleekproducten met meer dan 0,1% tot maximaal 6% waterstofperoxide alleen door tandartsen verkocht worden. Tandartsen mogen deze producten pas meegeven aan de patiënt voor thuisgebruik als de behandeling in de praktijk is gestart. Mondverzorgingsproducten met een gehalte of afgifte tot 0,1% blijven beschikbaar voor directe verkoop aan de consument. Dentale ondernemingen mogen vanaf deze datum geen tandbleekproducten met meer dan 6% waterstofperoxide verkopen aan tandartsen.

 

Manieren voor veilig tanden bleken

Tanden bleken kan op verschillende manieren. Bij de kliniek, met houtskool of met thuisbleeksets. Bij de kliniek werken ze met 6% waterstofperoxide zodat het resultaat snel zichtbaar is. Thuisbleeksets en houtskool bevatten maximaal 0,1% waterstofperoxide waardoor het vaak langer duurt voordat resultaat zichtbaar is. Wel kan je door thuis tanden te bleken zelf bepalen hoe vaak en wanneer je dit doet.

 

Veilig bleken bij de tandkliniek

Bij de tandkliniek duurt een behandeling 20 minuten tot 2 uur. Na deze behandelingen is het verschil direct zichtbaar. Dit komt omdat de kliniek met een hogere concentratie peroxide werkt dan de producten die door bedrijven worden verkocht.

 

Veilig zelf tanden bleken

Bij zelf of thuis tanden bleken kan je zelf bepalen wanneer je je tanden bleekt en hoe je dit doet. Dit kan bijvoorbeeld zijn door je tanden met houtskool te poetsen, of door een thuisbleeksets. Thuisbleeksets bevatten bitjes die je ’s avonds op de bank in kan doen en rustig je Netflix kan verder kijken zonder het bitje aan te raken. Haal het bitje na 20-30 minuten uit je mond en je hebt zojuist veilig je tanden gebleekt!

 

Veilig bleken voor je mond

Tijdens het bleken word je tandvlees afgedekt, zodat het bleekmiddel niet bij het tandvlees komt. Bij thuis tanden bleken is het zo dat je niet té vaak moet bleken omdat dit het glazuur van je tanden kan aantasten, al is dat niet officieel bewezen dat het daadwerkelijk aangetast word.

Leave a Reply