Tanden bleken is het witter maken van je tanden omdat je niet tevreden bent over de kleur. Dit kan doormiddel van bleekgel, houtskool, baking soda, bitje i.c.m. led booster lamp. Elke van de methodes hebben een eigen resultaat.

Waarom kiezen voor tanden bleken?

Het kiezen voor tanden bleken kan zijn doordat mensen die een zelfvertrouwen boost willen of mensen hun tanden willen laten zien met een mooie glimlach. Zeg nou zelf, we willen toch allemaal een mooie lach?

Waar kan je tanden bleken?

Bij het bleken van tanden wordt onderscheidt gemaakt tussen het thuis tanden bleken of het laten tanden bleken door een tandarts of een professional.

De tandarts of professional

Wanneer er gekozen wordt voor het tanden laten bleken door een professional vindt dat plaats in de praktijk of kliniek van diegene. Bij het tanden bleken door een professional zijn er verschillende mogelijkheden. Er is de mogelijkheid tot een behandeling met een laser. Ook is er de mogelijkheid om de tanden in te smeren met een blekingsgel wat een proces opwekt welke eveneens versneld wordt door een LED lamp. Een nadeel wat komt kijken bij de behandeling door een professional is dat mensen vaak veel last van gevoelige tanden krijgen. Dit komt omdat de professional 6% perioxide gebruikt. Hierdoor gaat het bleken zeer snel en is het resultaat direct te zien. Ook is het resultaat van witte tanden vaak minder lang te zien omdat het bleken in een korte tijd plaats vind.

Zelf tanden bleken

Je kan ook zelf je tanden bleken! Zo kun je zelf bepalen wanneer en waar je dit doet. Gelukkig is er ook de optie om je tanden bleken thuis te doen met tanden bleek pakketten. Deze zijn een stuk goedkoper dan een behandeling in de kliniek. . Dit komt omdat er in een thuisbleekset maximaal 0,1% perioxide in zit en de professional met 6% perioxide bleekt. Zelf bleken kan worden herhaald zo vaak je maar wilt, een gemakkelijk proces.

Hoe werken tandenbleeksets?

Zelf tanden bleken gebeurd vaak met tandenbleeksets. In deze sets zitten een bitje met een speciale ledlamp en bleekgel. Deze bleekgel smeer je in het bitje waarna je vervolgens het bitje in je mond doet voor een bepaalde periode. Dit bitje hoef je niet vast te houden maar blijft in je mond zitten, zodat je gewoon je dagelijkse bezigheden kan oppakken. Na gebruik was je het bitje met lauw water en kun je het weer gebruiken.

 

  • Smeer het bitje in met bleekgel
  • Stop het bitje in je mond voor een bepaalde periode, vaak 20 á 30 minuten
  • Was na gebruik het bitje met lauw water zodat het bitje klaar is voor een nieuwe bleeksessie

 

Witte tanden op allerlei manieren

Niet alleen door een thuisbleekset of een behandeling van een specialist geeft je witte tanden. Er zijn meerde manieren die genoemd worden om wittere tanden te krijgen:

 

Houtskool: tanden witter maken met houtskool gebeurd door poeder op je tanden te verven, en vervolgens je tanden te poetsen. Door dit vaak te doen worden je tanden witter.

 

Gel: Bleekgel word gebruikt door professionals en ii bleeksets. Deze bleekgel bleekt de tanden in combinatie met een lamp. Deze lamp zorgt ervoor dat de gel sneller inwerkt op de tanden en je tanden sneller wit worden.

 

Baking soda: je tanden bleken door tanden te poetsen met baking soda, ja het bestaat echt. Druk je tandenborstel in de baking soda en poets daarmee je tanden. Vervolgens spuug je de baking soda uit. Baking soda dien je niet te vaak te gebruiken, omdat dit het glazuur van je tanden aantast.

 

Natuurlijk: ‘natuurlijk’ bleken kan ook. Dit door bv zout te gebruiken, flossen, een sinaasappelschil of suikervrije kauwgom. Met deze middelen kun je gele tanden tegengaan en wie weet worden je tanden er ook witter van!

 

Veilig tanden bleken

Tanden bleken op zichzelf richt geen schade aan. Wel is het verstandig om eerst met een tandarts of specialist te overleggen of tanden bleken wel verstandig voor jou is. Sinds de verandering van de wetgeving in 2012 mogen klinieken nog maar 6% peroxide gebruiken voor het bleken van tanden. Drogisten en online verkopen mogen nog maar 0,1% peroxide gebruiken in hun producten en sets. Vroeger werd er gebleekt met wel 44%! peroxide om zo de tanden zo snel mogelijk zo wit mogelijk te maken.

De prijs van tanden bleken

Prijzen voor tanden bleken liggen ver uit elkaar. Laat je het door een specialist doen of doe je het zelf? Dit heeft veel invloed op de prijs. Laat je het bijvoorbeeld door een specialist doen ben je al gauw 60 tot 250 euro kwijt. Koop je zelf een set kan je voor 30 euro al een wit gebit krijgen. Denk daarom goed na over wat je wil en wat je eraan uit wil geven voordat je aan tanden bleken begint!